NOVUS ORBIS:
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Dergisi / Journal of Politics and International Relations
NOVUS ORBIS, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Karadeniz Teknik Üniversitesi, Stratejik Araştırma Merkezi’nin (KTÜ-SAM) katkılarıyla Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanlarında Nisan 2019 itibariyle yayınlanmaya başlanan akademik bir dergidir.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkilerin her boyutuyla ilgili çalışmalara yer verilen dergi hakemli yapıda oluşturularak kalite ve etkinlik alanında yetkinliğe ulaşmayı hedeflemektedir. Dergide kuramsal ve analitik özgün çalışmaların yanı sıra kitap incelemelerine de yer verilmektedir.
NOVUS ORBIS, kalite ve güvenden ödün vermeden ulusal ve uluslararası kamuoyuna hitap eden, yeni fikirler ve açılımlar ortaya koyan bir yapıya sahip olmak ve yaygınlaşmak amacındadır.
NOVUS ORBIS, Haziran ve Aralık olmak üzere yılda 2 sayı olarak yayımlanmakta hem Türkçe hem de İngilizce dillerindeki çalışmalara yer veren akademik, uluslararası hakemli bir dergidir.
Referans Esasları
Detaylı bilgi için gerekli belgeyi buradan indirebilirsiniz...
Novus Orbis: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Dergisi yayın etiğinin en yüksek standartlarını sürdürmeyi ve hatalı yayın uygulamalarına karşı mümkün olan tüm önlemleri almayı taahhüt etmektedir. Novus Orbis: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Dergisi’ne makale gönderen yazarlar, çalışmalarının orijinal ve yayınlanmamış olduğunu ve başka bir yerde yayınlanmak üzere değerlendirilmediğini beyan etmektedir. Ayrıca yazarlar makalelerinin kendilerine ait olduğunu; tamamen veya kısmen diğer çalışmalardan kopyalanmadığını veya intihal edilmediğini ve çalışmalarıyla ilgili gerçek veya potansiyel çıkar çatışmalarını veya bununla ilgili kısmi faydaları açıkladıklarını teyit etmektedir. Yazarlar ayrıca çalışmanın etik onaya uygun olduğunu ve uluslararası kabul görmüş etik standartlarda yürütüldüğünü kabul eder. Etik suistimalden şüphelenilmesi durumunda, Yayın Kurulu ilgili uluslararası yayın etiği kurallarına uygun olarak hareket edecektir.
Derginin editoryal ve yayın süreçleri Council of Science Editors (CSE), Committee on Publication Ethics (COPE), European Association of Science Editors (EASE) ve National Information Standards Organization (NISO) gibi uluslararası kuruluşların kurallarına uygun olarak şekillenmektedir. Novus Orbis: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Dergisi’nin editoryal ve yayın süreçleri, Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama (doaj.org/bestpractice) ilkelerine uygun olarak yürütülmektedir.
HAKEM DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Novus Orbis: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler çift-kör hakem değerlendirmesine tabi tutulmaktadır. Öncelikle amaç, kapsam, yöntem ve yazım ilkeleri açısından editör tarafından kontrol edilerek başarılı bulunan makaleler, alan editörlerine yönlendirilir. Gönderilen makaleler, alan editörleri tarafından dergiye hem bilimsel uygunluk, özet, giriş, materyal/metot, tartışma ve sonuç bölümleri, hem de şekilsel uygunluk açısından incelenir. Bu inceleme sonucunda uygun bulunan makaleler alan editörleri tarafından en az iki dış-bağımsız hakeme gönderilir. Hakemler çalışmayı değerlendirip raporlar. Hakemlerden yalnızca değerlendirme kriterlerine evet veya hayır şeklinde cevap vermemesi; olumsuz görüşlerini ve gerekçelerini detaylandırması ve yazara rehberlik edecek açıklamaları detaylı olarak yapması beklenmektedir.
Dergide yayınlanacak bütün makalelerin değerlendirme süreçlerinde nihai karar yetkisi Baş Editör’dedir. Ancak editörler bu kararlarını hakemlerin önerileri doğrultusunda şekillendirirler.
Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için işlem ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz.